בדיקות גנטיות לפי מוצא
מידע כללי לנבדקים >> בדיקות גנטיות לפי מוצא
איזו משמעות יש למוצא בבדיקות גנטיות?
בהיסטוריה הרפואית ידוע כי מחלות מסוימות עלולות להשתרש באזורים גיאוגרפיים שונים בעוצמה ובשכיחות גבוהה במיוחד ולעומתם במקומות אחרים בצורה מצומצמת או בכלל לא להופיע. הדבר נכון שבעתיים כשמדובר במחלות גנטיות המועברות בצורה תורשתית על ידי נשאי אותה מחלה אל הדורות הבאים.
בעת הקמת האגודה למניעת מחלות גנטיות – 'דור ישרים' לפני עשרות שנים, היה מקובל בקהילייה הרפואית ובציבור בכלל, שהסיכון להימצאות נשאים למחלות אלו שכיח ברוב עד כל המקרים, דווקא אצל יהודים 'אשכנזים' יוצאי ארצות מזרח אירופה.
זו הסיבה שבאותן שנים נבדקו בבדיקות הגנטיות המקדימות של האגודה בעיקר יוצאי המדינות הללו. יהודים יוצאי ארצות המזרח 'ספרדים' לא מצאו צורך בבדיקות אלו ובצדק.
מה השתנה עם השנים?
עם השנים חלו מספר שינויים דרמטיים ששינו את המפה לחלוטין הן מבחינת הצורך והן מבחינת המודעות.
ראשית, המעבדות המתקדמות של 'דור ישרים' שהחלו את הדרך במספר בדיקות גנטיות מצומצם של מחלות שכיחות במיוחד כמו טיי זקס (TS) וסיסטיק פיברוזיס (CF) התפתחו מאוד עם השנים והורחבו לבדיקה של מחלות קשות נוספות. ככל שהתרחב מעגל הבדיקות כך הוא הפך רלוונטי יותר לקהלים נוספים.
מה הן הבדיקות הגנטיות לפי מוצא?
כיום אנו מודעים לשכיחותן של מחלות גנטיות שונות, לבעלי מוצא שונה ולצורך כך התאמנו בפאנלי הבדיקות המיועדים לכלל העדות, את הבדיקות הגנטיות הרלוונטיות יותר עבורו, זאת כדי לתת מענה ופתרון לכל בעלי המוצאים השונים.
האם לבעלי מוצא מזרחי יש צורך בבדיקות המוקדמות?
התשובה הקצרה לשאלה זו היא – בוודאי שכן. במשך השנים חוקרי המעבדות של 'דור ישרים' עוקבים כל הזמן אחרי ההתפתחויות בעולם המחלות הגנטיות בצורה אינטנסיבית ויסודית. מקרים רבים של משפחות ממוצא מזרחי שנולדו להם ילדים החולים במחלות תורשתיות, הובילו למסקנה ברורה שכיום לצערנו המוצא לא מהווה חיסון בפני אותן מחלות ויש צורך בבדיקה מוקדמת לכולם.
יצוין, שישנה המלצה חד משמעית של משרד הבריאות והגופים הרלוונטיים, לעריכת בדיקות סקר גנטיות לכל בעלי המוצא.
למה יש בדיקות גנטיות שונות לפי מוצא?
עם זאת, המחקרים הרפואיים של 'דור ישרים' ושל עולם הרפואה הכללי, עדיין מסווגים חלק מהמחלות התורשתיות הקשות כשכיחות ונפוצות יותר אצל בעלי מוצא אשכנזי ולעומתן מחלות אחרות כשכיחות יותר אצל בעלי מוצא מזרחי ולכן, התאימו ב'דור ישרים' בתוך הפאנלים השונים של הבדיקות הגנטיות, בדיקות המותאמות לפי כל מוצא ומוצא כדי לצמצם את הסיכון למחלות הגנטיות השכיחות בכל עדה ועדה.
אלו בדיקות קיימות בכל פאנל?
הפאנל הבסיסי של 'דור ישרים' כולל בדיקה לחמישים וארבע מחלות גנטיות רצסיביות המוגדרות ברובן כקשות ויותר שכיחות. הפאנל מיועד לכלל העדות, לפי הנצרך בכל עדה ועדה.
עם התרחבות המחקר הגנטי עמלו ב'דור ישרים' בשנים האחרונות על מחקרים ובדיקות למחלות הגורמות ללקויות שמיעה, וכיום יש אפשרות להוסיף את הבדיקות של פאנל השמיעה. הפאנל מיועד לצמצום משמעותי של הסיכון ללקויות שמיעה רצסיביות והוא כולל בדיקה לעשרים מחלות הקשורות לשמיעה. 'דור ישרים' ממליצה על הוספת הפאנל.
את רשימת המחלות הנבדקות המלאה ניתן למצוא באתר לקריאה ולהורדה, כולל הסברים מורחבים ומפורטים על כל מחלה ומשמעותה.
שאלות נפוצות
את רשימת המחלות הנבדקות המלאה ניתן למצוא באתר לקריאה ולהורדה, כולל הסברים מורחבים ומפורטים על כל מחלה ומשמעותה.
לפי המלצת הגופים הרפואיים המוסמכים, על כלל העדות לבצע בדיקות סקר גנטיות.